Viața Părintelui Arsenie Boca – Florin Duțu

„Părintele Arsenie Boca (1910-1989), care ne-a arătat Cărarea Împărăţiei ca mod de viaţă ortodox, prin viaţa şi activitatea sa, constituie un model de păstor de suflete, atribuindu-i-se de către contemporanii săi calităţi precum: „pictor de suflete după modelul Domnului nostru Iisus Hristos” (N. Crainic); „un călugăr de reală valoare spirituală… care a dezvoltat o mare activitate pastorală, de răsunet adânc, atât în rândurile ţărănimii, cât şi ale intelectualilor… sute şi mii de oameni venind să-l asculte” (N. Crainic); „a reînviat, cu viaţa şi cu propovăduirea, duhul Filocaliei în viaţa religioasă a poporului nostru” (D. Stăniloae); „prin ceea ce a făcut din sine şi prin ceea ce propovăduieşte este o vie restaurare a celui mai autentic duh ortodox… Părintele Arsenie arată cât de mult se poate înflăcăra prin trăire tot tezaurul dogmaticii şi al disciplinei răsăritene” (D. Stăniloae); un „fericit” (L. Blaga); „o lumină în viaţa” oamenilor, „un călugăr ce practica rugăciunea inimii” (Principesa Ileana a României); „ar face mai multă treabă pe teren decât toţi episcopii ortodocşi” (L. Barral); „el întruchipa atât duhul apostolilor creştini, cât şi pe cel al marilor tribuni naţionali români. Privirea lui pătrunzătoare intra în suflet, iar cuvintele lui alese cu grijă trezeau la realitate conştiinţă indiferentă” (Victor Roşca); „un om de o vastă cultură, un predicator religios de o extraordinară putere de convingere, fiind în acelaşi timp un mistic” (comisarul Filip Nicolae); „Azi mănăstirea Prislopului este cea mai căutată şi cercetată din Ardeal şi Banat şi aceasta se datoreşte numai faptului că la această mănăstire este stareţ părintele Arsenie de la Sâmbăta, a cărui faimă de sfânt începe să fie peste tot cunoscută” (Paul Madincea -Împuternicitul Cultelor).
De asemenea, Părintele Arsenie este un model de pictor bisericesc care „şi-a depăşit maestrul [pe Costin Petrescu]” (pictorul şi restauratorul Ion Grigorescu):

Cuprins

Părintele ARSENIE BOCA – MARELE PĂSTOR DE SUFLETE al Bisericii Ortodoxe Române din secolul al XX-lea
I. SATUL copilăriei, părinţii, neamurile, şcoala primară şi liceul Avram Iancu din Brad (1910-1929)
II. Student la Academia Teologică din Sibiu (1929-1933) – „Încercări asupra vieţii duhovniceşti”
III. Cinci ani la Academia de Arte Frumoase la clasa maestrului Costin Petrescu şi audierea cursurilor de mistică ortodoxă ţinute de Nichifor Crainic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti (1933-1938)
IV. Pelerin la Muntele Athos (1939) – rânduiala duhovnicească, meşteşugul artei bizantine şi manuscrisele Filocaliei
V. POLEIREA cu aur a icoanelor la Chişinău (1939)
VI. STAREŢ la M-rea Brâncoveanu Sâmbăta de Sus (1940-1947) din Ţara Făgăraşului. Comuniştii resping propunerea Patriarhiei Române de a-l face episcop
VII. Duhovnic la Mănăstirea Prislop (1948-1959) din Ţara Haţegului în epoca torţionarilor comunişti
VIII. INIŢIATIVA de a picta biserica Prislopului, alungarea sa din mănăstire (14 mai 1959) şi lichidarea personalului monahal în şapte serii din ordinul Securităţii
IX. PICTOR ŞABLONIST (1961-1967) şi MUNCITOR SPECIALIST PICTOR (1967) la Atelierele PATRIARHIEI ROMÂNE, dar mai întâi pictor bisericesc la Biserica Elefterie-Cotroceni din Bucureşti (1959-1960) şi la Biserica din satul Bogata-Olteană (1960-1962)
X. DEMISIA de la Atelierele Patriarhiei Române, încercarea de revenire în mănăstire şi activitatea de la Biserica Drăgănescu (1967-1988) şi Sinaia (1978-1989)
XI. MARELE PĂSTOR DE SUFLETE ARSENIE BOCA pleacă în viaţa de dincolo de mormânt în ziua Sf. Cuv. Mucenic Ştefan cel Nou (†28 noiembrie 1989) 
XII. CURRICULUM VITAE al Părintelui Arsenie Boca sau o posibilă anexă pentru viitorul dosar de canonizare
BIBLIOGRAFIE

Titlu: Viaţa Părintelui Arsenie Boca de la Prislop – 1910-1989
Autor: Florin Duțu
Pagini: 96
Format: 11×18 cm
Apariție: 2015
ISBN 978-606-93528-4-7

http://www.floarealbadecolt.ro/index.p…/carti/23-carti5.html
Fotografie și articol: Floare Albă de Colț

Un comentariu la „Viața Părintelui Arsenie Boca – Florin Duțu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s