Despre o rugăciune și despre o vulpe

 Din Proloage ) / pag. 205
„Nesfinții Sfinți” – Arhimandrit Tihon
„În Egipt, unde în vechile vremuri creștine existau multe mânăstiri mari, un monah se împrietenise cu un felah, neînvățat și cam naiv. 
Odată , țăranul i-a spus monahului: 
– Și eu îl cinstesc pe Dumnezeu, Care a făcut această lume! În fiecare seară torn într-o strachină lapte de capră și îl pun sub palmier. Noaptea Dumnezeu vine și bea tot lăpticul meu. Îi place foarte mult. Niciodată nu a rămas în strachină vreo picătură.
Auzind vorbele acestea, monahul nu a putut să nu izbucnească în râs. Cu blândețe și pe înțeles i-a explicat prietenului său că Dumnezeu nu avea nevoie de lapte de capră. Totuși țăranul a stăruit cu încăpățânare în părerea sa. Și atunci monahul i-a propus ca în noaptea următoare să stea la pândă și să vadă ce se va întâmpla după ce va pune strachina cu lapte sub palmier.
Zis și făcut. Când a venit noaptea, monahul și țăranul s-au ascuns undeva, nu departe și curând au văzut la lumina lunii cum s-a furișat spre strachină o vulpe mică și a băut tot laptele.
Ca un trăsnet l-a lovit pe țăran această descoperire.
– Da, a recunoscut el zdrobit, acum văd că nu a fost Dumnezeu!
Monahul a încercat să îl aline pe țăran și să-i explice că Dumnezeu este Duh, că El este cu totul altfel față de lumea noastră, că oamenii îl cunosc pe El într-un chip aparte… Dar țăranul a stat înaintea lui numai cu capul plecat. Apoi a început să plângă și a plecat la bordeiul său.
Monahul a plecat și el la chilia lui. Dar apropiindu-se de ea, a văzut uimit la ușă un Înger, tăindu-i calea. Și, cuprins de frică, a căzut în genunchi, iar Îngerul a spus:
– Omul acela simplu nu avea nici educație, nici știință de carte, nici înțelepciune ca să-L cinstească pe Dumnezeu altfel decât o făcea. Iar tu, cu înțelepciunea și erudiția ta, i-ai luat această posibilitate. Tu crezi fără îndoială că ai judecat corect. Însă nu știi un singur lucru, o, înțeleptule: că Dumnezeu, uitându-se la inima sinceră a acelui țăran, trimitea în fiecare noapte sub palmier o vulpe mică, să îl mângâie și să primească jertfa lui.”

….

Pix, coală A4

2 comentarii la „Despre o rugăciune și despre o vulpe

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s