mâine… Drumul către Emaus

„Amintiți-vă de cei doi Apostoli, Luca și Cleopa care mergeau la Emaus. Vine, Ce credeau ei că este un străin, Carele îi întreabă: Ce mergeți așa de întristați și ce vorbiți între voi așa de întristați? Și încep sa Ii spună… Și îmi permit eu, dacă îmi iertați lucrul acesta, să parafrazez ce înțeleg că se ascundea sub cuvintele Apostolilor. Tu singur ești străin în Ierusalim și nu știi ce s-a întâmplat, ce lucruri s-au întâmplat aici? Zice Străinul: ce lucruri? Pesemne… habar nu avea. Și atunci încep ei să povestească și zic: păi era Iisus, Acest prooroc puternic în cuvânt, dar și în faptă.

……..

Înțelegeți care era deznădejdea lor cea de pe urmă? O contradicție, un nonsens, dincolo de care nu mai poate gândi omul. Și începe Străinul să le vorbească și să le tălmăcească în alți termeni proorociile despre Hristos. Și se îndulceau inimile lor de ardeau de dragoste inimile lor. Și ajung acolo unde trebuiau să ajungă și când să dea să intre în casa, Străinul pleacă mai departe. Și ei Il țin cu ei pe Străinul ăsta, că tare Il iubeau. Și vine Străinul cu ei în casă. Și Străinul ia o bucată de pâine și o frânge. Și recunosc Cine era Străinul. Singurul care nu știa ce s-a întâmplat în Ierusalim era Mesia, era Hristos, era Iisus, dascălul lor, Înviat din morți, cum spuseseră femeile dimineață și lor li se părea că erau aiureli.

Și iată că atunci când Dumnezeu a fost, în orice caz, făcut praf, biruit, biruința asupra lui Dumnezeu era biruința lui Dumnezeu. nu asupra câtorva vrăjmași pe pământ, ci asupra înseși morții, care a bântuit de la Adam și pana atunci”. – Părintele Rafail Noica, extras din conferința “Filocalia – întrupare și premise eshatologice”. Alba-Iulia, 2002

Întreg articolul la:

Un comentariu la „mâine… Drumul către Emaus

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s