Azi, 25 noiembrie 2018

Cu vrerea Tatălui, cu lucrarea Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh, în anul Centenar 2018, a fost sfinţit Altarul Catedralei Mântuirii Neamului sau Catedrala Naţională, cu hramurile Înălţarea Domnului (Ziua Eroilor) şi Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României.
Necesitatea construirii unei Catedrale Naţionale în Bucureşti s-a resimţit mai ales după Războiul de Independenţă din 1877-1878. Iar după proclamarea României ca Regat, în anul 1881, Regele Carol I al României a înaintat Camerei Legislative, în anul 1884, un proiect de lege privind construirea unei Catedrale creştin-ortodoxe în Bucureşti. Deşi, iniţial, Parlamentul a prevăzut pentru construirea acestui lăcaş de cult 5% din bugetul ţării, acest fond nu s-a mai realizat, fapt pentru care în anul 1900 s-a organizat o subscripţie publică pentru colectarea de fonduri, demers întrerupt de izbucnirea Primului Război Mondial (1914—1918). După Marea Unire din 1918, necesitatea înălţării unei Catedrale în Capitala ţării, ca recunoştinţă adusă lui Dumnezeu pentru înfăptuirea României întregite, a fost susţinută atât de Mitropolitul primat Miron Cristea, cât şi de Regele Ferdinand (1920). Astfel, după înfiinţarea Patriarhiei Române în anul 1925, s-au purtat numeroase discuţii cu privire la amplasamentul viitoarei catedrale şi au fost propuse mai multe proiecte arhitecturale. Prin urmare, în ziua de 11 mai 1929, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, a săvârşit slujba de sfinţire a locului stabilit la poalele Dealului Mitropoliei, eveniment la care au participat membrii Regenţei, ai Guvernului, slujitori ai Bisericii, ofiţeri şi mulţime de credincioşi. Toate eforturile, însă, n-au fost încununate de succes, din cauza crizei economice, a izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial şi apoi a instaurării regimului comunist. 
După anul 1990, proiectul Catedralei a fost reluat de vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist Arăpaşu, care, deşi, în anul 1999, a sfinţit locul din Piaţa Unirii pentru noua Catedrală, a întâmpinat numeroase dificultăţi şi ostilităţi prin mutări repetate ale amplasamentului Catedralei în diferite zone ale Capitalei, până la stabilirea definitivă a acestuia în Dealul Arsenalului (2005).
Împlinind dorinţa înaintaşilor săi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, după întronizarea sa ca Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române (30 septembrie 2007), a reluat cu prioritate proiectul Catedralei Mântuirii Neamului şi a săvârşit slujba de punere a pietrei de temelie pe amplasamentul din Dealul Arsenalului, la 29 noiembrie 2007, în ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României. 
După numeroase demersuri pregătitoare (2008—2010), Patriarhia Română a demarat lucrările de construcţie la sfârşitul anului 2010, atent supravegheate de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a avut consultări frecvente cu specialişti în domeniu şi cu echipa de coordonare desemnată de Patriarhia Română, proiectanţii şi executanţii lucrărilor.
Pentru sfinţirea Altarului Catedralei Naţionale, în anul 2018, au fost realizate Sfânta Masă, vitraliile din Sfântul Altar, mozaicurile catapetesmei, obiecte de cult, veşminte liturgice ş.a. Tot în acest an, la 3 septembrie 2018, Patriarhul României a sfinţit cele şase clopote, fabricate în atelierele Grassmayr din Innsbruck, Austria, clopotul cel mare, dedicat Eroilor Neamului, având greutatea de 25 tone.
Aceste lucrări au fost realizate printr-o conlucrare rodnică între Patriarhia Română şi autorităţile Statului Român (Guvernul României, Primăria Municipiului Bucureşti, alte Primării din Capitală şi din ţară, şi câteva Consilii judeţene), precum şi cu ajutorul ierarhilor, clerului, monahilor şi credincioşilor mireni.
Slujba de târnosire a fost săvârşită în ziua de duminică, 25 noiembrie 2018, de către Sanctitatea Sa BARTOLOMEU I, Arhiepiscopul Constantinopolului – Noua Romă şi Patriarh Ecumenic, Preafericitul Părinte DANIEL, Patriarhul României şi Înaltpreastînţitul Părinte HRISOSTOM, Mitropolit de Patra (Grecia), împreună cu un numeros sobor de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi ai altor Biserici Ortodoxe surori, preoţi şi diaconi, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor de stat centrale şi locale, a unor invitaţi şi a multor clerici şi mireni din ţară şi din străinătate.
Binecuvântează, Doamne, pe ctitorii, binefăcătorii, slujitorii şi închinătorii acestei Sfinte Catedrale şi pe întreg poporul român de pretutindeni!

+ BARTOLOMEU I 
Arhiepiscopul Constantinopolului – Noua Romă şi Patriarh Ecumenic

+ DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

+ HRISOSTOM
Mitropolit de Patra

Foto: TRINITAS TV

Publicitate

3 comentarii la „Azi, 25 noiembrie 2018

  1. Pingback: Sfințire și comuniune în Anul Centenar | Motive pentru condei

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s