Anunț de suflet!

„Patriarhia Română și Primăria Capitalei organizează astăzi evenimentul intitulat ‘Regal pentru Centenar’. El va consta într-un concert de muzică românească susținut de Orchestra şi Corul Filarmonicii „George Enescu” din București şi este prilejuit atât de Centenarul Marii Uniri, dar şi de împlinirea a 80 de ani de la inaugurarea Marii Fresce a Ateneului Român. Tot în această seară, la Ateneul Român, va avea loc lansarea filmului documentar „Marea Frescă a Ateneului Român”. Concertul, desfăşurat sub bagheta dirijorului Iosif Ion Prunner, va include opusuri semnate de Tiberiu Olah, Doru Popovici, Theodor Rogalski, George Enescu, Paul Constantinescu şi alţii. Concertul începe la ora 19. iar accesul se face pe bază de invitaţii. Evenimentul va fi înregistrat de Radio România Muzical şi va putea fi ascultat pe frecvenţele postului nostru la o dată ulterioară.”

http://www.romania-muzical.ro/stire/regal-pentru-centenar-sub-cupola-ateneului-roman/1888401/49/5

… și o prețioasă completare:

intrarea-mihai-viteazul

„Ca student la Institutul de Belle-Arte din București (începand din 1933), după absolvirea Institutului Teologic de la Sibiu, tânărul Zian-Vălean Boca a contribuit la pictarea Marii Fresce a Istoriei Neamului de la Ateneul Roman. Pictura a durat din vara anului 1933 și până în aprilie 1937. Întregul concept și lucrarea aparțin pictorului Costin Petrescu, care i-a fost profesor tânărului Boca, la facultatea de arte frumoase. Fresca contine 25 de scene istorice și este cea mai mare frescă cu tematică istorică din România (75m lungime pe 3m lățime). Scena a XIV-a a frescei, cei intitulată “EPOCA LUI MIHAI VITEAZUL” cu intrarea sa glorioasă în cetatea Alba‑Iulia ca domn stăpânitor al țărilor românești, Muntenia, Moldova și Ardealul, unite prin sabia lui biruitoare, a fost realizată și cu contribuția studentului Zian Boca (scena a fost pictata probabil în 1936-1937). Inaugurarea marii fresce de la Ateneu a avut loc în seara de 26 mai 1938, în prezența regelui Carol al II‑lea.”
Fotografia și articolul, cu mulțumiri blogului „anomismia”, la:

https://anomismia.wordpress.com/2015/02/15/premisele-constituirii-atelierului-de-icoane-de-la-manastirea-sambata-de-catre-parintele-arsenie-boca/

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s